etusivulle
sekalaisiin tarinoihin
tekstipohjaiselle sivulle

22.12.2012

Joulupukkien hoito-ohjeet


Joulun aikaan on ilmoilla kaikenlaisia ohjeita. Miten paistat kinkun, pysyt hoikkana herkuttelusta huolimatta, miten hoidat joulukuusen tai kuinka paljon rakkautta joulukukat tarvitsevat. Yksi ohje on kuitenkin poissa, eli joulupukkien hoito-ohje. Tuo valkopartainen punanuttu käy sinnikkäästi joka joulu aika monessa torpassa ja kartanossa, mutta tuskin kukaan on ajatellut miten joulupukkia hoidetaan. Perehdytäänpä hieman tähän hoitoasiaan. Tarkastellaan joulupukkien hoitoa muutaman esimerkin kautta, niin siitä on jokaisen helppo jatkaa ja hankkia lisäkokemusta oman joulupukkinsa kanssa. Hyvin hoidettu pukki on monivuotinen.

Raitis ja autoileva joulupukki

Varovaisesti tämän pukin kohdalla, sillä se on ihan yhtä suuri taruolento kuin viisas insinööri. Autoileva tarkoittaa joko taksia tai kaveria. Raitis tarkoittaa puolestaan sitä, että pukin rahat ovat loppu ja sitä kautta myös viinakset. Lähdetään kuitenkin siitä oletuksesta, että otsikon mukainen pukki on totta.

Raitis pukki sinällään ei vaadi opaskoiraa tai muuta apuvälinettä sisälle pääsyyn, vaan kävelee yleensä itse topakasti ja hoitaa tehtävänsä moitteetta. Tätä pukkia ei kannata kastella kovin väkevällä tärpätillä paikan päällä. Mikäli tärpättilinjalle lähtee, niin se on parempi pakata lahjapakettiin ja lykätä pukin kainaloon hänen tehdessä lähtöä. Tosin tällä tavalla hoidettuna tätä pukkia ei näe enää jatkossa. Parempi hoitokonsti on leväyttää lompakko levälleen ja pyytää pukkia ottamaan sen verran kuin haluaa. Ja hyi nyt teitä jotka riipaisitte pikkupöksyt jaloistanne!

Mikäli nyt kuitenkin jostain syystä haluaa tämän pukin viipyvän pitempään kuin säkin tyhjentämisen verran (no hyi teitä taas, jotka…), pitää jonkun huolehtia pukin autolle teknisiä ongelmia. Esimerkiksi akun tai renkaiden irrottaminen pakottaa pukin viivähtämään paikalla pitemmän tovin. Ei kovin korrekti konsti, mutta auton korjaajaa odotellessa pukille voi tarjota vaikka piparia ja torttua (hävetkää nyt jo!). Oli miten oli, niin tätä pukkia hoidetaan hyvin nopeatempoisesti ja rahaa lukuun ottamatta hoitokonstit ovat aika rajallisia.

Raithis ja authoileva joulhupukhi

Nyt on sitten parasta irrottaa siitä pukin Joposta molemmat renkaat, ettei vaan lähde keulimaan. Tämä pukki saapuu paikalle itse ajaen postilaatikkokokoelman kanssa tai sitten kuskattuna. Lähisiirtymissä hän voi saapua myös edellä mainitulla Jopolla tai kävellen. Saapumisessa kannattaa huomioida, että sadan metrin kävelymatka voi kestää maratonin verran.

Pukki kannattaa ohjastaa sisälle kädestä pitäen ja juomataukoja pidellen. Yksinään pihalla ovea etsiessä tämä pukki saattaa päätyä naapuriin, pannuhuoneeseen, pyörävarastoon, autotalliin tai pihasaunaan, mikä ovi nyt milloinkin sattuu punanutun punaisen nenän edessä avautumaan. Matkalla ei pidä säikähtää sitä mikäli pukki haluaa esitellä värkkejään. Pukki pitää vain ohjata joko ulkona nurkalle tai sisällä vessaan ja kertoa mihin suuntaan hän voi sohotella.

Pukkia ei kannata istuttaa kuusen viereen, kahdestakin syystä. Janoisena pukki saattaa juoda kuusen vedet ja tihentyneen vedenheittotarpeen vuoksi kuusi saattaa seuraavana aamuna haiskahtaa aika epämiellyttävältä. Mikäli itse pukkikin on vielä silloin talossa, niin kusisen kuusen ja joulupukin erottaminen toisistaan tehdään värin perusteella. Toinen on oletettavasti ainakin etäisesti vihreä ja toinen … noh, se vaan on.

Huomio nyt te piparin ja tortun tyrkyttäjät. Tässä on pukki joka lähtee laukalle ihan minkä muotoisesta tai kokoisesta tarjottavasta tahansa. Pahimmat tapaukset innostuvat jopa rusinoista. Nyt pitää huomioida kuitenkin yksi seikka. Pukki kyllä innostuu kaikesta, mutta janon takia pitempi aikainen keskittyminen on unta vain. Mikäli pipari tarjotaan nestemäisessä muodossa, se toimii.

Lompakot on hyvä laittaa pois pukin näkyviltä ja taluttaa rehellisesti mäyräkoira pukin lähettyville. Mitä kirkkaampi mäyräkoiran katse on, niin sitä pitempiaikaisen tästä pukista saa. Täysin kirkassilmäinen virolainen mäyräkoira saattaa pitää pukin hoitopaikassa hyvinkin vuodenvaihteen yli. Pukin ja mäyräkoiran ystävyyden syvyyttä kannattaa tarkkailla vertailemalla nutun ja nenän väriä toisiinsa. Jos nenä menee nuttua punaisemmaksi, niin kirkassilmäinen mäyräkoira talutetaan etemmäksi tai vaihdetaan ruskeasilmäiseen. Ihan sisäilman takia tämä pukki kannattaa pistää pihalle viimeistään samaan aikaan kun ruskeaksi kustu joulukuusi saa lähtöpassit. Mikäli mäyräkoirat ovat hankittu Suomesta, niin panttimaksuilla voi seuraavana jouluna hankkia pukin joka lähtee pois omin jaloin.

Laulava joulupukki

Voi helvetin perse, kuka nyt tällaisen keksi tilata ja pilata muidenkin jouluaaton? Pukille pitää laulaa eikä pukin. Tilaajan kannattaa huomioida tilatessa, että paikalle saapuu vain yksi laulava pukki, eikä mahdollisesti koko kuoro. Siinä on joulurauha kaukana, kun seitsemäntoista punanuttua kajauttaa kerrostalon rapussa iloisesti ”Joulupukki laulamaan jo käy” tai jotain muuta ihan yhtä kornia.

Tällaisen pukin kohdalla kannattaa hoitaa ensin muun porukan kuulon suojaus eareilla, niillä tutuilla keltaisilla. Parempi laittaa myös itselle. Jos pukki sanoo jotain laulamisen ohessa, niin hänelle kannattaa vaan hymyillä ja punoa päätään. Nyökytellä ei kannata, sillä silloin laulu ei lakkaa ja viimeistään uudenvuoden jälkeen on häätölappu postiluukussa. Ja siitä voitte olla myös varmoja, ettei joululaulujen vuoksi menetetty kuulo mene työpaikan vakuutuksen piikkiin. Voi olla myös lääkärin hymy herkässä kun hän tiedustelee tinnityksestä ja sinä vastaat, että ei tinnitä, vaan joulupukki laulamaan jo käy.

Lahjojen jakamisessa kannattaa huomioida se miten nimet taipuvat joululauluihin. Kirjoittakaa nimet niin pitkiksi ja vaikeiksi, ettei niitä taivuta edes paras piisinikkari laulun sanoihin, niin saatte hetken taukoa korvillenne.

Tätä pukkia voi lannoittaa Savonlinnan oopperajuhlien tai oopperatalon lipuilla. Myös Madonnan konserttiliput voivat saada pukin hetkeksi herkistymään ja pitämään pienen tauon laulamisessaan. Raha ei ole tälle pukille se tärkein pointti. Mikäli joku innostuu kehumaan pukkia ja laulamaan tämän kanssa, niin pukki saattaa viivähtää tovin jos toisenkin. Karaokelaitteet olohuoneessa saattavat aiheuttaa sen, että pukki lähtee vasta siinä vaiheessa kun elektroniikka sanoo poks! Kinkut, piparit ja tortut ovat täysin out tämän pukin kohdalla. Todella asiaan vihkiytynyttä laulavaa joulupukkia hoidetaan energiajuomilla ja kevyellä hieronnalla. Ja huom, tämä pukki ei tiedä mikä on eräiden hieromalaitosten suorittama happy ending, joten sitä on ihan turha edes ehdotella. Mikäli asunnossa on piano, on parempi vain itse muuttaa jonnekin muualle!

Jouluinen pukki

Punaisen nutun lisäksi tämä pukki saa aikaan punaiset posket. Ymmärtäkää kuitenkin, että tämän pukin kohdalla on tilanne sama kuin savolaisten kanssa. Vastuu on kuulijalla, eli tässä tapauksessa pukin tilaajalla. Vastuu voi painaa jossain vaiheessa sellaiset rapiat kolme kiloa ja paino vaan nousee. Sanat joulupukki ja jouluinen pukki tarkoittavat kahta täysin eri asiaa. Lahjan tai lahjoja saa molemmilta, mutta toiselta ne saattavat olla ikuisia monellakin tapaa. Osa lahjoista lähtee (ehkä) lääkkeillä ja osa 16 vuoden päästä opiskelemaan toiselle paikkakunnalle.

Nyt ne torttujen ja pipareiden tarjoajat voivat leväyttää kaiken tarjottavan levälleen. Viddu, ei tarvitse sitten ujostella ollenkaan tämän pukin kohdalla. Polvelle voi mennä istumaan ja kostumaan ihan vapaasti. Itse tämä pukki ei nauti mitään nestemäisiä kostukkeita ihan perinteistä vettä ja kahvia lukuun ottamatta. Nyt sitten pientä tarkkuutta tämän(kin) pukin suhteen, sillä myös näissä on sekä lahjattomia että monilahjaisia tapauksia. Lahjattoman sattuessa kohdalle hoito onnistuu kemiallisilla yhdisteillä, jotka ovat pakattu reseptillä saataviin paketteihin. Monilahjaisilla niitä saattaa olla itselläänkin mukana.

Tämä pukki saattaa haluta tyhjentää säkit jo eteisessä. Sinänsä siitä ei kannata olla huolissaan, sillä pukin säkit ovat lähes pohjattomat. Perinteisesti tällainen pukki viivähtää joko pikaisen hetken tai sitten aamuun saakka. Pitempää visiittiä toivovien kannattaa kehittää itselleen joku sellainen kyky, mitä pukki pitää lahjana itselleen. Tässä käännetään rooli ikään kuin päälaelleen ja pukista tulee lahjan saaja. Saaja kun odottaa aina saavansa lisää. Ihan perus piparilla ei mennä kuin aamuun saakka ja niiden normi torttujen kanssa on ihan sama juttu. Tätä pukkia hoidetaan parhaiten antamalla hänelle ikimuistoinen lahja, jopa useampaan kertaan ja mielellään eri tavalla paketoituna.

Naapurin Reiska

No niin, pitäähän se jonkun kokea tämäkin jouluaattona. Eihän se nyt ihan katastrofi ole Reiskaa vaivata, mutta katsella nyt samaa tyyppiä arjen ja normi pyhien lisäksi myös jouluaattona omassa olohuoneessa. Ellette itsestänne välitä, niin miettikään lapsia.

Reiskassa on se hyvä puoli, ettei hän tarvitse karttaa osatakseen perille. Se sujuu sekä kännissä että selvin päin. Lahjoihin ei kannata pakata sitten edes hajuvettä. Nestemäisenä se voi haihtua matkalla oven pielestä olohuoneeseen.

Juu, arvasitte oikein, ettei niitä pipareita ja torttuja kannata laittaa tarjolle eikä pannua lämmittää. Sen sijaan Reiskalle kannattaa väkertää suurin mahdollinen paketti. Ellette muuta keksi, niin pari isoa tyynyä ja laatikon pohjalle kirjahyllystä 10 % Päätalon tuotannosta, niin Reiska hymyilee vielä viikonkin päästä. Edellyttäen, ettei ole kotimatkalla reväyttänyt paikkojaan paketin painon vuoksi. Eihän Reiska lukumiehiä ole, mutta kaikki mitä naapurista saa ilmaiseksi on kotiin päin. Reiskan hoidossa pitää olla aika tarkkana. Tämä on oikeastaan joulupukeista kaikista tarkin ja herkin hoidettava. Jos Reiskaa hoitaa hyvin, niin palaute tulee kyllä joko linjoja pitkin tai fyysisesti punaisen naaman muodossa ja huutaa kovaa! Mikäli taas Reiskaa hoitaa huonosti, niin tilanne voi olla sama tai sitten seuraa syvä ja jäätävä hiljaisuus, joka loppuu siinä vaiheessa kun Reiskan ruohonleikkuri menee epäkuntoon.

Hoitona tärpätti on ihan ok, kunhan se annetaan samalla tavalla kuin autoilevalle ja raittiille joulupukille, eli mahdollisimman hyvin pakattuna ja vasta porstuassa. Ja ei, ei sitten yhtään suukkoa poskelle eikä mitään viitteitä siitä, että tarjolla olisi ollut piparia tai torttua. Laittakaa pöytään lanttulaatikkoa jos jollakin tarjoamisella pitää elvistellä. Kuvitelkaa nyt itsekin kun Reiska palaa kotiin ja saa kuulla ivallisen kysymyksen tarjolla olleista tortuista ja pipareista. Siihen kun Reiska vastaa, että kyllä oli tarjontaa, oikein lanttulaatikkoa, niin ivallinen hymy hyytyy jäisemmältäkin pirttihirmulta. Jos rahalinjalle lähdette, niin Reiska ottaa satasen, se kun on kiva tasaraha. On siis huomattavasti kalliimpi kuin tilattava maksullinen joulupukki.

Noin, nyt joulupukkien hoitaminen on käyty läpi muutaman esimerkin kautta. Toivottavasti tästä on jotain apua oman joulupukin kanssa. Ellei apu kerkeä tulevaksi jouluksi, niin sitten seuraavaksi. Nämä ohjeet ovat monivuotiset.© Rauno Vääräniemi