Etusivulle
Rutinoffin kuskin tarinat
takaisin tekstipohjaiselle sivulle
Korvikeautojen koeajot

22.10.2004

Huoli25


Katselin keittiössä kalenteria ja totesin kesän olevan kohta mennyttä, sille elimme aivan elokuun viimeisiä päiviä. Tämä kesä oli mennyt aika lailla kotona sisällä luuhatessa vesisateiden takia. Olin kokeillut tavoitella Reiskaa sen Mazda-projektin takia, mutta en ollut onnistunut siinä. Kerran Reiska tosin oli jo vastannutkin, mutta vain ilmoittaakseen, ettei jouda pääsiäiskäsien kanssa lörpöttelemään kiireidensä takia. Reiskan oma autokin oli poissa, joten hän oli kait jossain mökkihommilla jälleen kerran. Lieneekö ollut rakentamassa kokonaista mökkikylää vai kaivamassa uutta järveä jonnekin korpeen. Olin juuri laskemassa päiviä joulupukin tuloon, kun pitkään hiljaiseloa viettänyt ovikello alkoi pitää mekkalaa. Lähdin välittömästi katsomaan tätä ihmettä.

- Närä! Hihkaisin avattuani oven.
- Toimiiko netti?
- Joo, eikö sulla toimi?
- No ei toimi ei. Yksi tuttu sanoi, että olen imuroinut sen modeemin niin täyteen tavaraa, että netti tökkii sen takia, Närä puuskutti ja alkoi riisua kenkiään.
- Vai täyteen? Pystyykö muka modeemia täyttämään?
- Totta kai pystyy, ei meidän Toyota-kerhon pojat koskaan paskaa jauha, Närä tuhahti ja marssi suoraan päällä olevan tietokoneeni luo.
- Mitä nyt? Utelin häneltä.
- Löysin yhden uuden ja kiinnostavan autofoorumin, se on Huoli25-foorumi ja siellä on kaikille merkeille omat alueet.
- Rutinoffillekin? Innostuin välittömästi.
- Tyhmä! Miten nyt automerkille, jolla on vain yksi käyttäjä koko maassa, voi olla omaa keskustelupalstaa? Närä ilkkui.
- Ihan hyvin, mutisin pettyneenä.

Närä selitti innoissaan laittaneensa eilen tälle Huoli25:n Toyota-palstalle ensimmäisen oman viestinsä ja nyt kuulemma jännitti niin pirusti siihen mahdollisesti tulleet vastaukset. Palsta oli kuulemma kohtalaisen reaaliaikainen, joten toisten kirjoittamat kommentit näkyivät lähes saman tien. Närä avasi selaimen ja näppäili koneeseen oikean nettiosoitteen ja meni tämän jälkeen Toyotan merkkipalstalle katsomaan otsikoita.

- Hei, minä olen täällä, olen päässyt nettiin, Närä hihkui.
- Onhan teillä se oma Toyota-kerhon keskustelualue, ihmettelin mokomaa mekkalaa yhdestä viestistä.
- Niin on, mutta sitä eivät vääräuskoiset lue. Täällä taas käy muidenkin merkkien lukijoita, Närä ilmoitti ja näytti omaa viestiään.
- Eihän tuo ole sinun, hämmästelin nimimerkin ”Älykäs” kirjoittamaa viestiä.
- Kyllä on, Närä ylvästeli.
- Mikä nimimerkki tuo on? Sinähän olet tyhmä kuin saapas, hihittelin.
- Ei Toyotalla ajava ole koskaan tyhmä. Sitä paitsi täällä foorumilla on pakko kirjoittaa jollain keksityllä nimimerkillä ja mitä useammalla kirjoittaa, niin sitä tehokkaampaa on ajatustenvaihto, Närä perusteli.
- Vai niin. No katsotaanko jo sitä viestiketjua, hymähdin hänelle.
- Katso mitä kirjoitin ja miten monta kommenttia tähän ketjuun on tullut, Närä huokaili.
- Toyota on paras. Ostaka kaikki Corolla niin mene paremmin perille kotin ja luotettavammi kuin eurooppalaisella autolla, luin ääneen Närän kirjoittamaa keskustelunavausta.
- Täyttä asiaa, Närä hihkui.

Teksti oli tuttuun tapaan täynnä Närän kirjoitusvirheitä ja vaikutti alakoululaisen kirjoittamalta. Kirjaimista nyt sai onneksi selvää tietokoneen takia. Närä puhisi innoissaan ja alkoi klikkailla seuraavia kommentteja auki. Seurasin itse silmä tarkkana muiden kommentteja.

- Ihan selvästi Mersu-miehet ovat löytäneet tämän foorumin, Närä murahti luettuaan kaksikymmentä seuraavaa kommenttia.
- Miten niin?
- Ei näissä muuten olisi puututtu epäoleelliseen, kuten muka minun tekemiin kirjoitusvirheisiin.
- Mistä päättelet Mersu-miesten olleen asialla?
- Ei kukaan muu voi olla noin tyhmä, että kirjoittaa kirjoittamisesta, kun minä kerroin, mikä auto on paras, Närä ärisi.
- Opelin omistajat? Ehdotin naureskellen.
- Pöh, eivät ne kerkeä korjaamokierteensä takia mitään nettiin kirjoitella, Närä kuittasi sen päätään puistellen.
- Oliko tuossa mitään muuta vastausta, kuin kaksikymmentä mainintaa kirjoitusvirheistä? Utelin hänen olkapäänsä yli kurkkien.
- Odota nyt napero, että vanha saa näitä viestejä auki.

Närän takana viestejä lukiessani minulla kävi mielessä, että taitaakin olla vallan viisas paikka keskustella tuo Huoli25-foorumi. Jos tuollainen Närän tekemä keskustelun aloite saa reilut sata vastausta vajaassa vuorokaudessa ja niistä viidesosa koskee kirjoitusvirheistä huomauttelemista, niin en ollut ollenkaan pettynyt Rutinoff-palstan puuttumisesta.

- Nyt riitti! Närä karjaisi.
- Ihan kiva, pistäydy joskus toistekin, mutta viivy vähemmän aikaa, vastasin hänelle.
- En minä vielä ole lähdössä. Joku kehtasi kirjoittaa täällä, että lahon Corollan hinnalla saa paljon paremman ja miljoona kertaa kestävämmän Mersun, kun tuo sen Saksasta. Sitten joku toinen ihmetteli, että mitä ihmiset näkevät tuulipuvuissa ja Toyotoissa. Kaiken lisäksi sen ihmettelijän nimimerkki oli ”ikuisesti mersulla”.
- Ihan hyviä mielipiteitä, hekottelin Närän Mersu-vihalle.
- Kosto, kosto elää, Närä mylvi ja palasi selaimella niin paljon takaisin päin, että pääsi Mersu-palstalle.
- Yritätkö löytää Mersuista jonkun heikon kohdan? Utelin häneltä.
- Saksalaisia paskanlevittimiä mokomatkin rättipäiden kasaamat Mersut, Närä puhisi kirjoittaessaan jotain foorumille.
- Eikös Volvoja haukuttu traktoreiksi, eikä Mersuja? Sitä paitsi osa Toyotoista tehdään Turkissa.
- Pyh. Meidän kerholehdessä oli juuri juttu siitä, etteivät turkkilaiset niitä Corolloja siellä Turkissa tee, vaan ihan sitä varten sinne asutetut japanilaiset.
- Ohhoh! Minulta pääsi ihan aidosti.
- Ne turkkilaiset tekevät Saksassa Mersuja ja kyllä sen laadussa huomaa, Närä selitti samalla, kun tietokoneen näppäimistö sai shokkikäsittelyä.
- Älä hajota sitä näppäimistöä. Se on herkkä laite, toisin kuin se linttaan poljettu Corollasi.
- Turpa kiinni napero ja kuuntele! Kirjoitin tänne, että kaikki Mersu-pellet ovat surkeita tiisselin käryssä pullistelevia häviäjiä.
- Mitä tuo nimimerkki Foortilla taivaaseen tekee tuossa sinun tekstin yhteydessä?
- Äly äly ääly, älä jätä, Närä ilkkui ja paukutti samalla ikävästi näppäimistöä.
- Laita sormet korviin, niin se älysi ei karkaa ainakaan kovin nopeasti, naurahdin mokomallekin nettipellelle.
- Hei haloo, sinun älystä tässä oli kysymys. Katsos, tämä nimimerkin käyttäminen on taidetta. Nyt Mersu-miehet luulevat jonkun Fordilla ajavan pilkanneen heidän automerkkiään ja ne menevät seuraavaksi haukkumaan Fordeja Ford-palstalle.
- Tuota, eikös se ole enneminkin niin, että sinä siellä Mersun takapuskurissa Corollalla roikkuessa sitä dieselin käryä eniten haistelet?
- Ei pidä paikkaansa. Ensinnäkin minä olen jo ohittanut sen Mersun aikaa sitten ja toiseksi niiden pakoputket vuotaa osan kärystä sisälle, Närä selitteli.

Seuraavaksi Närä palasi takaisin Toyota-palstalle ja kävi laittamassa sinne yhden uuden keskusteluavauksen ”ToyoTeini” nimimerkillä. Teksti oli jälleen täynnä virheitä, mutta viestistä kävi ilmi, että tämä kyseinen ”ToyoTeini” piti kuusissakymmenissä olevia Toyota-kuljettajia esimerkillisimpinä autoilijoina. Lisäksi tämä nimimerkki kehotti nuorisoa seuraamaan niiden vanhojen Toyota-viisaiden jalanjälkiä autovalinnassaan.

- Eikö tuo nyt ammu jo yli? Nauroin Närälle.
- Ei ollenkaan, enkä sitä paitsi ole yksin, Närä riemuitsi ja näytti minulle erästä viestiä. Siinä luki, että Toyota on paras.
- Joo, mutta katso sen nimimerkkiä, hihittelin.
- Volvo? Närä kummasteli.
- Varmaan tajunnut miten huono Toyota on ja yrittää nyt saada muut kärsimään sen, mitä on itse aikaisemmin kärsinyt. Nimimerkistä päätellen henkilö ajelee nyt tyytyväisenä Volvolla, spekuloin tuota kommenttia suhteessa nimimerkkiin.
- Kyllä kehu on aina positiivinen, Närä intti vastaan.

Olin juuri heittämässä Närälle jotain todella nerokasta takaisin tästä asiasta, kun kännykkä alkoi soida. Nappasin sen vyöltäni ja totesin Reiskan soittavan.

- Terve Reiska! Miten pörisee?
- Hyvin menee, olen tässä rakennellut kolme hirsimökkiä ja kaksitoista laituria.
- Saitko ne vastaajan viestit?
- Kyllä se Mazda jaksaa odottaa vielä vähän aikaa. Niiden hitsisaumojen pitää vielä vetäytyä jonkin aikaa. Katsos sillä tavalla siitä tulee jämäkkä ja suoraan kulkeva peli satojen tuhansien kilometrien ajaksi, Reiska kertoili.
- Eipä minulla ole kiirettä. Oliko sinulla jotain asiaa?
- No ei minulla, mutta tuo muijjan velipoika haluaisi, että kävisit katsomassa sellaisella Mersu-foorumilla, kuin Huoli25 erästä juttua. Sinullahan oli se nettivärkki kotona.
- Onko sillä Mersu?
- Sellaisellahan tuo ajelee, vaikka olen koettanut puhua sille järkeä, Reiska sanoi.
- Jotain vikaa kenties?
- Ei meinaa lähteä kuulemma käyntiin pihakoivun alta, Reiska kertoili.
- Miten tuo on mahdollista. Etkös ole jo korjata näpännyt sitä?
- Kyllä minä sitä tuossa jo vasemman käden hommaksi suunnittelin, mutta enpäs sittenkään alkanut sotkemaan käsiäni rasvaan. On tuo kolmenkymmenen hirsimökin pystytys vielä vähän vaiheessa, Reiska selitteli.
- Satuit soittamaan sopivaan aikaan, Närä on nimittäin juuri netissä sillä samalla foorumilla.

Taputin samalla Närää olkapäälle ja pyysin tätä keskeyttämään oman lukemisensa vähäksi aikaa ja menemään uudelleen Mersu-foorumille sitä Reiskan pyytämää juttua katsomaan. Neuvoin Närää Reiskan ohjeiden mukaan ja kohta meillä oli ruudulla ”Ei käynnisty” nimimerkin kirjoittama kysymys, että miksi Mersu ei käynnisty pihakoivun alta?

- Mitä hyötyä näistä vastauksista on, jos teillä ei ole aikaa korjata sitä Mersua? Kysyin Reiskalta.
- Jaa, se on kato muijjan veljen kaltaisille amatööreille lähinnä sellaista terapiaa.
- Sinä tiedät kuitenkin vian vai?
- Totta toki. Se on kato tuollainen vanha tiisseli kova tukkimaan pakoputken ja varjoisessa paikassa se ongelma korostuu entisestään. Pitäisi ottaa putki pois ja rassata taas auki, Reiska lateli tulemaan kuin apteekin hyllyltä.
- Tässä olisi näitä vastauksia. Yksi sanoo, että osta Toyota. Toinen kirjoittaa, että hinaa paskasi takaisin Saksaan tai vielä parempi, upota se menomatkalla mereen. Kolmannessa vastauksessa oli linkki jollekin pornosivulle, jossa oli isotissinen nainen. Neljäs näyttää olevan joltain metsurilta, sillä siinä kehotetaan kaatamaan se koivu. Viidennessä haukutaan näemmä kaikki autoilijat saastuttajiksi ja uhataan taivaan tippuvan niskaan ensi kesään mennessä. Kuudessa kysytään, että minkä mallinen Mersu on kyseessä? Närä luetteli vastauksia koneelta.

Pidin puhelinta samalla Närän suun vieressä, jotta Reiska kuulisi hänen höpöttelyn suoraan, ilman minun toistamista. Olin itsekin lukenut nuo Närän lukemat jutut, eikä hän pistänyt niihin tällä kertaa mitään omia kommentteja joukkoon. Nostin tuon kuudennen vastauksen jälkeen luurin omalle korvalle ja jatkoin juttua Reiskan kanssa.

- Se malli oli unohtunut, totesin puhelimeen.
- Niinpä tietysti, kyllä huomaa ettei mies ole automiehiä, Reiska totesi ja kertoi Mersun olevan 123-koppanen 200D vuodelta 1983.
- Pitäisiköhän se lisätä tuonne keskusteluun?
- Ei tarvitse, rassaan sen pakoputken puhtaaksi niiden hirsimökkien rakentamisen jälkeen, niin ei tule mustia kädenjälkiä hirsiin, Reiska ilmoitti ja katkaisi puhelun.
- Täällä on näitä vastauksia vielä lisääkin, Närä ilmoitti.
- Näytä?

Menin taas lähemmäksi ruutua ja aloin lukea vastauksia eteenpäin. Vastaukset olivat aika mielenkiintoisia, joten kävimme läpi ne kaikki. Yksi kirjoitti, että taidat olla köyhä, kun ajat dieselillä. Seuraava oli ostamassa sitä Mersua mallista riippumatta viidelläkymmenellä eurolla, jos auto toimitetaan tankki täynnä Rovaniemelle. Lisäksi sieltä löytyi ainakin kaksi homoa tekstistä päätellen, edellyttäen että isoilla kirjaimilla kirjoitettu teksti oli kirjoittajan maininta omasta sukupuolisesta suuntautumisestaan. Viimeisin kirjoittaja kysyi, ettet taida olla oikein viisas, kun tuollaista kyselet, ääliö.

- Hieno foorumi, Närä huokaisi luettuaan kaikki vastaukset.
- Jotenkin minusta vaan tuntuu, että ekaluokkalaisetkin saavat järkevämpää tekstiä aikaan, kuin tällä foorumilla, naureskelin noille vastauksille.
- Oli tuossa asiaakin, Närä puolusteli.
- Jaa mitä?
- Se ääliöjuttu, Närä röhähti nauramaan oikein kunnolla.
- Annetaanko tuolla missään autonhoitovinkkejä, kuten siellä teidän oman Toyota-kerhon foorumilla? Voisit löytää vaikka jotain uusia keinoja pitää auto nipussa.
- Piruiletko?

Närä palasi nopeasti takaisin Toyota-foorumille ja alkoi selata siellä olevia viestejä innokkaasti. Yhdessä oli lupaava alku, siinä kysyttiin millä shampoolla Corolla olisi parasta pestä? Närä klikkasi viestiketjun auki kädet täristen ja alkoi tavailla kahta vastausta. Ensimmäinen vastaaja kehotti viemään sen Corollan kuivapesuun, ettei se ruostu puhki. Toinen mainitsi Corollan pintaan ajansaatossa kertyvän paskan pitävän auton nipussa ja varoitteli pesemästä.

- Paska foorumi, Närä murahti.
- Hyvähän tämä on, sain kunnon naurut pitkästä aikaa, hihittelin.
- Nämä täällä kirjoittavat eivät ole vielä sisäistäneet Toyotan ylivoimaa, mokomatkin pennut, Närä ärisi.
- Haukuithan itsekin Mersua.
- Entä sitten? Sehän onkin ihan paska, Närä tuhahti ja nousi tuolilta.
- Mitä nyt?
- Aistin hieman negatiivista latausta automerkkiäni kohtaan, joten menen ajelemaan Corollalla siihen asti, että asentaja tulee tyhjentämään sen modeemini, Närä ilmoitti ja meni laittamaan kenkiä jalkaan.
- Varaa ämpäri siihen modeemin vierelle, huutelin vielä hänen peräänsä.
- Tyhmä, ei niin pieneen modeemiin sovi, kuin korkeintaan kahvikupillinen, Närä ilkkui ja poistui rappuun.


Rutinoffin kuski


© Rauno Vääräniemi