Ranen chilit Tulisten herkkujen äärellä
© Rauno Vääräniemi 2019

Tekniikka

Chilit kasvavat hyvin vain pelkällä lannoituksella ja auringon valolla, mutta tekniikan ansiosta harrastuksesta saa irti enemmän, varsinkin jos tykkää näperrellä erilaisten härveleiden kanssa.

Teltta

Kasvatusteltta tuli mukaan chilien kasvatukseen, kun oma parveke osoittautui liian pimeäksi paikaksi. Vuonna 2018 chili Piriz ei tehnyt satoa parvekkeella juuri lainkaan, mutta syksyllä teltaan jouduttuaan satoa alkoi tulla ihan kivasti. Naga morich tykkäsi niin ikään telttailusta todella paljon, ja satoa tuli yhdestä puskasta reilusti yli omien tarpeiden.
Teltta on Mammonth Classic 90, eli pituus ja leveys ovat 90 cm ja korkeus 160 cm. Alunperin olin ostamassa korkeampaa telttaa, mutta kun sitä ei ollut saatavilla, päädyin tuohon nykyiseen. Teltta sopii hyvin omaan pieneen kaksioon. Pientä melua aiheuttaa sisällä oleva tuuletin, joka pyörii aina kun teltassa on valot. Poistoilmapuhallin toimii ajastimella vain vartin muutaman kerran päivässä. Taimivaiheessa se ei ole päällä ollenkaan.
Pienessä teltassa tulee herkästi ahdasta jopa kahdella chilillä. Omassa teltassa on ollut kerralla neljä chiliä, ja neljä meinaan laittaa jatkossakin. Pitää vain saksia puskia pienemmiksi. Valaistuksen teltassa hoitaa Airamin 20 watin superledit, jotka ovat normaalilla E27-kannalla. Aloitin teltan valaistuksen 250 watin energiasäästölampulla, mutta se teki siitä saunan ja mielestäni virrankulutus suhteessa hyötyyn oli huono.

Kamera

RuuviTag

Chilien kameravalvontaan on valjastettu Raspberry Pi Zero W korttitietokoneet (2 kpl). Edullinen, noin 10 € Raspi on hyvä valinta budjettiluokan videovalvontaan. Raspi tallentaa kuvia muistikortille, lataa niitä tarvittaesa Google driveen ja mahdollistaa etäkatselun. Tallennussoftana pyörii Motioneyeos.
Kameroina on Raspin laajakulmaiset kamerat, joilla saa pienestä tilasta hyvän kuvan. Kovin hämärässä noilla ei kuvailla, mutta pitäähän chileilläkin olla yöllä oma yksityisyytensä. Kamera onkin jo kalliimpi, eli maksaa noin 18 €. Kuvassa olevassa rasiassa on sekä Raspi että kamera. Virtalähde on erillisenä.
Teltan lämpötilan ja kosteuden mittaamiseen hankin kotimaisia RuuviTageja. Ruuvit ovat yhteydessä yhteen Raspberry Pi Zero W korttitietokoneeseen. Datan Ruuveista kerää Ruuvicollector, tietokantana toimii InfluxDB ja graafisen esityksen hoitaa Grafana. Omassa käytössä RuuviTageja on muuallakin kuin teltassa.