Ranen chilit Tulisten herkkujen äärellä
© Rauno Vääräniemi 2019

Soosit, eli jatkojalostus

Chilejä kertyessä reilummin, tulee hetki jolloin pitää miettiä, että jaksaako kaikkia syödä sellaisenaan, vai pitäisikö niitä jatkojalostaa jotenkin? Miedommat chilit tulee syötyä helpommin, mutta itselläni varsinkin tulisieluisimmat yksilöt jäävät sellaisenaan syömättä. Olen myös kuivattanut chilejä uunissa, tehnyt jauhetta, sekä pakastanut niitä silputtuna kokkailuja varten.

Chilihillot

Nam, mikäs sen parempaa kuin chilihillo. Kokeiltuna tällä hetkellä on appelsiini-chilihillo, mansikka-chilihillo ja kirsikka-chilihillo. Netistä vain normi hillonteko-ohje ja siihen sitten sopiva määrä chiliä joukkoon. Toimii ja maistuu. Makeus pyöristää hyvin chilin poltteen ja chilin maku tulee paremmin esille. Hilloihin olen käyttänyt Naga morichia ja Habanero orangea. Noita voi syödä sitten vaikka suoraan purkista. :)

Chilipyree

Leivänpäälle piti saada jotain chilistä, muutakin kuin raakana. Erilaisia ohjeitä läpi käytyäni olen päätynyt seuraavanlaiseen reseptiin. Koska miedot chilit tulee syötyä yleensä sellaisenaan, käytän tässä ohjeessa paprikaa ja jotain tulista chiliä. Jos haluaa elämään enemmän potkua, korvaa paprikat kokonaan, vaikka Naga morichilla. Tämän ohjeen mukainen pyree ei ole mitenkään tulista, vaan aika mietoa. - 500 g paprikaa - 250 g porkkanaa - 4 yksikyntistä valkosipulia (useimmille voi piisata pienempikin määrä) - 1 lime - 2 dl valkoviinietikkaa - 1,5 dl hillosokeria - suolaa - mustapippuria - 1 sipuli - seesamin siemeniä - chiliä oman makutottumuksen mukaan (itsellä 2 ruokalusikallista silputtua Naga morichia) Olen silpunnut nuo ainekset aika pieniksi ennen kattilaan laittamista. Sitten puoli tuntia keittämistä ilman hillosokeria. Puolen tunnin jälkeen olen hienontanut soseen sauvasekoittimella haluamakseni. Ihan hienoa siitä ei kannata tehdä. Tämän jälkeen hillosokeri kattilaan muun soseen kera ja keittämistä vielä 15 minuuttia. Lopuksi normaalit purkitustoimet desinfiointeineen. Tämä resepti on oma mukaelma www.chiliyhdistys.fi sivun chinensepyreen reseptistä.

Karibialaistyylinen chilisoosi

Ruokaan olisi kiva laittaa muutakin kuin jauhetta, eikö totta? Erilaisia chilikastikkeita on maailma pullollaan, mutta sellaisen omaan makuun sopivan löytäminen ei välttämättä ole helppo rasti, ei ainakaan ilman kokeilemista. Tein ensin muutaman litran chilikastiketta Jamie Oliverin ohjeen mukaan, joka löytyy YouTubesta, kun laittaa sinne hakusanat “Jamie Oliver chili sauce”. Sitten se soosi alkoi tökkimään, joten aloin etsimään jotain toista ohjetta. Hieman makean persona päädyin karibialaistyyliseen chilikastikkeeseen, joka vei kielen mennessään. Alla olevan reseptin mukainen kastike on myös aika mieto, eli tulisempaa halajava laittaa paljon reilummin chiliä. - 500 g paprikaa - 1 kukkurallinen ruokalusikallinen hienonnettua Habanero orangea - 230 g tölkki persikoita (myös ananas tai mango käy) - 0,6 dl sinappia (esim. Dijon hunajaa) - 0,6 dl ruskeaa sokeria (esim. Dan Sukker dark brown muscovado sokeria) - 0,6 dl melassia. Kokeile ensin pienemmällä määrällä. (löytyy mm. Ruohonjuuresta) Voi kokeilla korvata myös tummalla siirapilla, ellei melassia ole saatavilla. Maku siirapissa on tosin eri mitä melassissa. Suosittelen melassin kokeilemista. - 1,2 dl valkoviinietikkaa - 1 tl juustokuminaa - ¼ tl inkivääriä - 1 tl suolaa - 1 tl mustapippuria Nuo reseptin hassut 0,6 dl mitat johtuvat siitä, että ohje on alun perin jenkkiläinen ja löytyy www.chilipeppermadness.com sivustolta. Keitä silputtuja paprikoita / chilejä 15 - 20 minuuttia. Hienonna persikat tehosekoittimella tai sauvasekoittimella. Tee sama myös keittämällesi paprika / chiliseokselle ja muille reseptin aineksille. Laita lopuksi kaikki ainekset vielä kattilaan ja keitä sitä hiljalleen ja säädä maku kohdilleen. Melassia kannattaa laittaa ensin vähemmän ja maistella, että onko omaan makuun. Itse tykkään siitä, mutta kaikki eivät. Hienontamisen jälkeisellä keittoajalla ei ole merkitystä, itse olen keittänyt joitakin minuutteja. Ihan vain sen aikaa, että olen saanut maisteltua ja säädettyä maun mieleiseksi itselleni. Lopuksi seokset desinfioituihin pulloihin tai purkkeihin ja jääkaappiin yön yli. Lopullinen maisteleminen kannattaa tehdä vasta seuraavana aamuna.